Når skaden er sket

Når skaden er sket

 af Jonas Kunø - Fysioterapeut

Når man er aktiv idrætsudøver kan det næsten ikke undgås at man en gang i mellem får en skade i større eller mindre grad, hvilket betyder at man må stoppe helt eller delvist fra den idrætsgren man dyrker og hvad gør man så.

En tur til lægen med den klassiske forstuvede ankel og besked om at holde den i ro i 2 til 3 uger. 

Egentligt rigtig nok at holde den i ro, hvis man dyrker kampsport, løber eller spiller tennis, men man kan stadig træne det raske ben, de to arme og overkroppen mens den forstuvede ankel heler. 

Kroppen har faktisk rigtig godt af at blive brugt når man har en skade og der er flere fordele at hente ved tidlig genoptræning og derudover kan du heller ikke sige til en meget aktiv sportsudøver at vedkommende skal ”slappe af” da træning meget ofte er en livsstil.

CROSS-OVER EFFEKTEN

Når den forstuvede ankel har fået lidt ro, is og et kompressionsbind så går gennemoptræningen i gang med at stå på et ben, vel og mærket på det raske ben. 

For forskningen har vist at træner du det raske ben ja så træner du faktisk også det skadede ben. Der er dog stadig mange hypoteser om hvor i kroppen processen finder sted, men både nervesystemet, vækstfaktor-hormon og muskel protein balancen ser ud til at spille ind i Cross-over effekten. 

Så i den akutte fase, hvor den forstuvede ankel er øm, hævet og ustabil skal man naturligvis ikke belaste den, men den anden raske ankel kan man godt lave balanceøvelser på, hvilket så er en win-win effekt fordi den forstuvede ankel også ”trænes” gennem Crossover-effekten.

Jeg vil ikke gennemgå Crossover effektens fysiologiske og anatomiske processer da det kan være ret kompliceret at forstå da der bruges mange fagtermer, men blot sige, om det er den ene eller den anden teori om Crossover-effekten, ja så er der altså noget at hente ved hurtig påbegyndt genoptræning af det raske ben.

GENOPRTRÆNING

(Man skal selvfølgelig så snart skaden tillader det også begynde at genoptræne den skadede ankel/kropsdel)

Generelt er genoptræning bare med til at holde gang i kroppen og for det meste med til at tilskynde helingen med mange forskellige fysiologiske processer så man hurtigere bliver klar til at genoptage sin idræt.

Ligeledes har den mentale del ved genoptræning også en enorm værdi, for er træning som før nævnt en livsstil, ja så er det at bevæge sig ren ”medicin” og det vil være en vigtig faktor i motivationen til genoptræningsarbejdet.

FORTVIVL IKKE

Og jo, når man er skadet så mister man naturligvis både styrke og muskelmasse, men heldigvis går det dog meget hurtigere med at genopbygge tabt muskelmasse, end det tog at opbygge den til at starte med. 

Det skyldes et fænomen, som kaldes ”muscle memory” eller på dansk muskelhukommelse, hvilket gør, at vi relativt hurtigt kan genopbygge tabt muskelmasse og styrke, når vi vender tilbage til træningen efter en lang træningspause eller en skade. 

Musklerne husker simpelthen hvad vi tidligere har udsat dem for gennem træning/arbejde og dette varer ved længe efter vi er stoppet med at træne, så fortvivl ikke for du er relativt hurtig tilbage på dit gamle normale niveau.

Rawfit club logo
Kontakt os
Vestergade 83B, 8600 Silkeborg
CVR: 33270097
Cookie- og privatlivspolitik
envelopephone-handsetcross