Myter, Styrketræning, vægt og musklerne.

Myter, styrketræning, vægt og musklerne. 

 af Jonas Kunø - Fysioterapeut

Når vi går, løber, løfter noget eller træner bruger vi det der kaldes skeletmuskulaturen. Skeletmuskulaturen udspringer og hæfter sig til knoglerne og har til opgave at skabe bevægelse og stabilitet mellem leddene.

Hos os mennesker udgør skeletmusklerne ca. 35-40% af vores kropsvægt, men kan variere meget efter hvor trænet man er eller om man er meget overvægtig.

(Fx kan en meget trænet styrkeatlet have en muskulatur helt op til 60% af ens kropsvægt, mens en meget overvægtig person kan have helt ned til 20% af kropsvægten.)

MUSKLERNE

Den enkelte muskel er opbygget af muskelceller, som også kaldes muskelfibre.

Muskelfibrene ligger i bundter og er omgivet af en membran, som også står i kontakt med det indre af musklen. Selve muskelfiberen indeholder nogle sammentrækkelige tråde, der kaldes for myofibriller, det er dem der trækker sig sammen når vi laver en bevægelse.

Udover selve muskelfibrene findes også cellekerner og mitokondrier inde i muskelfiberen, det er små "kraftværker", hvorfra muskelcellen får energi til trække sig sammen.

Mennesket har to typer muskelfibre. Den ene type muskelfibre kaldes de røde, fordi de indeholder store mængder af stoffet myoglobin, som binder ilten. Denne type muskelfiber er omgivet af mange små blodkar, som kaldes kapillærer, hvilket betyder, at den har en god forsyning af ilt og næringsstoffer, hvilket medfører, at den kan arbejde i lang tid. Til gengæld kan den ikke udvikle så stor muskelkraft da denne type muskelfiber benytter sig primært af den aerobe(med ilt) energiomsætning. Den kaldes også for type I og bruges primært ved langdistance løb, svømning og andre udholdenhedsidrætter.

Den anden type muskelfibre kaldes for de hvide eller type II. De indeholder meget mindre myoglobin og ikke så mange kapillærer. Det gør dem mindre udholdende, men til gengæld kan de udvikle større muskelkraft end de røde muskelfibre. Denne type muskelfiber benytter sig primært af den anaerobe(uden ilt) energiomsætning. Type II fibrene bruges hovedsageligt når vi løfter noget tungt, kaster noget, træner styrketræning eller f.ks laver en kort sprint.

De fleste mennesker har 40-70 % røde fibre, mens resten er type II. 

Så det at blive rigtig god i en bestemt specifik idræt er i høj grad genetisk betinget, for du kan ikke træne dig til at få flere type II fibre udover at påvirke dem du har i forvejen. 

Eks: de kenyanske langdistance løbere (type I) i modsætning til dem der løber 100meter løb (Type II) der er det tydeligt at se hvad der menes med genetisk betinget. 

MYTER, TRÆNING & VÆGT

Det er rigtigt at ens vægt stiger når man begynder at træne, men det er hverken pga. stofskifte blodtype, knogleopbygning og hvad der ellers findes af myter, men helt naturlige fysiologiske processer som beskrives herunder. 

1.Når man begynder at træne så vil din muskelmasse naturligvis blive større og da muskler vejer ca. 20% mere end fedt ja så vil der formentligt stå et højere tal på badevægten efter nogle måneders træning. 

2.Din blodvolumen bliver større fordi man bliver bedre til at transporterer ilt/næring ud til musklerne. 

3.Kroppens glykogenlagere(kroppens sukkerdepoter) øges med et par 100 gram og hver gang man lagrer et gram sukker så lagrer man ca. tre gram vand og det kan let give en vægtøgning på ½-1 kilo, alt efter hvor dårlig form man er i. 

Derudover øges væskeophobningen generelt i ømme muskler, hvilket også er med til at øge vægten.

4.Når man begynder at træne regelmæssigt så vil man blive mere sulten og derfor spise mere, men det er absolut ingen skade bare man indtager de rigtige fødevarer så som protein og de rigtige kulhydrater. 

STORE BØFFER

I sær kvinder påpeger ofte ved træningsopstart at de ikke vil have store muskler eller ligne en bodybuilder og bare rolig det kommer ikke til at ske. For det første er kvinder slet ikke genetisk disponeret til at kunne få store muskler og det gælder faktisk til dels også for rigtig mange mænd når vi ser på føromtalte andel af type II muskelfibre hos gennemsnittet af mennesker. 

Vil eller kan man blive stor og muskuløs kræver det først og fremmeste genetik, hvilket de færreste har og derefter en meget tilrettelagt træningsmængde, hvor strenge diæter følges med faste og mange måltider og dertil kalkulerede pauser og restitutionsperioder. 

Det eneste du formentligt vil mærke når du begynder at træne er at du bliver mere udholdende i de fleste daglige aktiviteter og gøremål og så vil din tøjstørrelse nok også ændre sig på sigt da vi forbrænder mere fedt når vi har en mere ”større” aktiv muskelmasse.

Go' træning derude.

Rawfit club logo
Kontakt os
Vestergade 83B, 8600 Silkeborg
CVR: 33270097
Cookie- og privatlivspolitik
envelopephone-handsetcross