Sundhed, træningslyst og overtræning

Sundhed, træningslyst og overtræning

 af Jonas Kunø - Fysioterapeut

For nogen er træning en livsstil, hvor en del af deres fritid og ferie bruges på at holde sig aktiv og hvor træning fungere på en måde som terapi fordi man opnår en glæde og kommer i bedre humør. Derudover er der et mål om at holde sig sund og rask og forblive den glade motionist selv når man kommer op i årene.

For andre kan det være svært nok overhovedet at komme afsted da motivationen ofte mangler eller man i det hele taget ikke finder nogen form for glæde og udbytte ved at være aktiv, selvom man egentligt gerne ville.

I den helt anden grøft er træning for nogen blevet en afhængighed med overdreven og tvangspræget overtræning og hvor hele ens verden kun er fokuseret på det daglige ”kick/fix” i træningscentret og hvor det der skulle være sundhed nu er usundt.

Sundhed og sund fornuft 

Alle ved at træning af en hver art er sundt lige meget om man går, løber, styrketræner eller spiller petanque i pensionistklubben. 

Og det styrker vores kroppe på utrolig mange måder og det er ikke bare fysisk, men også mentalt da motion udløser en række kemiske reaktioner i hjernen og i kroppen, som både kan mærkes fysisk og mentalt, blandt andet hukommelsen, intelligens, humør og velvære. 

Motion sætter nemlig gang i frigivelsen af hormonstoffer og lige som man bliver mat og ugidelig af at lave ingenting, fordi kroppen skruer ned for processerne, så kan man blive mere energisk, når man er fysisk aktiv. 

Så det er både kemi, bevægelse og det gode fællesskab der er med til at gøre dig glad og afslappet efter en god gang træning.

Og lige det med det gode fællesskab, de dygtige og sjove trænere kombineret med den friske luft er Rawfit’s varemærke.

For er du ikke i godt humør og måske lidt flad, ja så er der garanti for at det er du når Rawfit træningen er slut for her møder du en flok arrangerede skønne medlemmer i alle aldre og alle køn der både træner hårdt og griner højlydt. Her er der i bogstaveligt talt højt til loftet og alle kan være med og er du ny så bliver altid taget rigtig godt i mod.

Mange af vores medlemmer gir i øvrigt lige kroppen et sidste boost ved at bade i skønne Almindsø, afsluttende med Østre Søbads nye sauna og det er vel at mærke hele året rundt.

En krop skabt til bevægelse

Vores kroppe er skabt til bevægelse og finder du samtidigt en idrætsgren eller aktivitet der passer til lige netop dig måske kombineret med andre så kan du holde mange sygdomme og lidelser for døren, hvilket jeg vil komme nærmere ind på i nedenstående.

Muskelmasse
Uden fysisk aktivitet mistes muskelmassen. Allerede fra tidligt i livet begynder muskelmassen og muskelstyrken at svinde markant, det sker helt af sig selv, med mindre der gøres noget for at vedligeholde styrken. Vedholdende træning bevarer en større del af muskelstyrken og derfor har træningen en meget stor effekt på den lange bane. Det er særligt styrketræning, der påvirker muskelmassen positivt og det er aldrig for sent at gå i gang. 

Forbrænding
Mængden af kalorier der forbrændes ved træning er væsentlig større end ved at være inaktiv foran computeren eller på sofaen. Fysisk aktivitet og særligt styrketræning, øger muskelmassen og større muskelmasse forbrænder flere kalorier, også når der ikke trænes!

Vægt
Al træning forbrænder kalorier og med træningen på standby mangler den forbrænding der normalt ville have været resultatet af en god omgang træning. Efterforbrændingen udebliver også, ligesom bonussen i form af øget muskelmasse og dermed øget forbrænding også udebliver. Sættes træningen på standby skal kalorieindtaget dermed skæres markant ned, så det balancerer med det lavere aktivitetsniveau og ellers vil resultatet være en stigende vægt.

Kondition
Konditionstræning øger konditionen markant og hvis konditionstræningen sættes på standby, vil især udholdenheden falde. Uden konditionstræning falder iltoptagelsen og hjertes evne til at pumpe blodet rundt i kroppen og konditionen bliver dermed dårligere.

Knoglemasse
Daglig træning og aktivitet øger styrken i knoglerne og dermed mindskes risikoen for at udvikle knogleskørhed. Manglende aktivitet derimod, forværrer det aldersrelaterede tab af knoglemineral hos voksne og her er det særligt de vægtbærende aktiviteter der er vigtige at holde ved lige.

Humør og mental velvære
Som tidligere nævnt frigives endorfiner ved fysisk aktivitet og brug af kroppen og dermed øges det mentale og fysiske velvære. Med træningen på standby opnås ikke det normale endorfin boost og det kan ofte gå ud over humøret. Daglig motion har også en markant positiv betydning for den mentale tilstand, mens fysisk inaktivitet kan øge risikoen for senere at udvikle eller forværre en depression.

Nattesøvn
Fysisk aktivitet fremmer en god nattesøvn og øger overskuddet. Med træningen på standby påvirkes søvnen negativt og uden god søvn kan lysten til at træne blive reduceret, ligesom irritabilitet og stress og andre dårligdomme kan være et resultat af dårlig søvn og manglende træning.


Sygdomme og alder
Vi holder sygdomme for døren og vi lever et længere liv uden den vestlige verdens livsstilssygdomme, når vi holder os i form Hold fast i træningen – og husk at lidt er meget bedre end ingenting. 30 minutters fysisk aktivitet er f.eks. let klaret ved en travetur eller på et motionshold og kan også let være en del af hverdagen og de daglige gøremål, f.eks. ved at bruge trapperne hvor det er muligt, eller ved at tage cyklen til arbejde og til træning.

Overtræning

Selvom man træner som normalt oplever mange idrætsudøvere kortere perioder med slaphed, nedsat energi niveau og pludseligt fald i præstationer, hvilket ofte opstår, når balancen mellem træningsbelastningen og tiden til restitution ikke er afpasset. 

Hvilket vil sige man ikke når at genvinde kræfterne, før man er i gang med træningen igen og det er derfor at der kan opstå overbelastning og muligvis overtræning.

Det er vigtigt at skelne mellem de to tilstande:

  • Overbelastning opstår som et resultat af intens træning. Tilstanden opfattes ofte som en normal og ønsket tilstand hos eliteudøvere, fordi det tager forholdsvis kort tid at genvinde overskuddet (cirka 2 uger). Muligvis opstår der også en overkompensatorisk effekt - du kan opnå en præstationstop.

Hos almindelige motionister kan og vil det være en god ide at skære ned på træningsmængden evt. kombineret med en sportsgren der ikke generer den allerede overbelastede/skadede krop/kropsdel

  • Overtræning er en mere vedvarende tilstand. Her vil den tid, som er nødvendig for at genvinde overskuddet, være meget længere. Det kan tage både uger, måneder og i nogle tilfælde år. 

De typiske symptomer vil være uoplagthed og træthed og man har mere behov for at sove, men samtidig sover man dårligt eller meget uroligt.

Respekterer man ikke de første tegn på overtræning, kan konsekvensen være, at dit immunsystem heller ikke kan følge med, og du kan ende med at blive syg eller udbrændt.

Rawfit club logo
Kontakt os
Vestergade 83B, 8600 Silkeborg
CVR: 33270097
Cookie- og privatlivspolitik
envelopephone-handsetcross