af Jonas Kunø - Fysioterapeut
Restitution er den hvileperiode kroppen får til at bygge sig selv op og adaptere/tilpasse sig til, så man efterfølgende kan øge træningsbelastningen.
En optimal træning består af overbelastnings perioder, hvor man presser/”nedbryder” kroppen, efterfulgt af en restitution, hvor kroppen får lov til at komme sig og blive endnu stærkere.
Vi som træner kender alle denne periode, hvor man mærker træningsømhed som kan tage flere dage, før man føler sig klar til at træne igen.
Restitutions perioden er dog ikke ensbetydende med at man skal være fuldstændig passiv og bare ligge på sofaen de efterfølgende dage.
Kroppen har brug for at blive brugt i restitutions perioden for at få gang i blodomløbet til bl.a at få iltet musklerne og få fjernet nogle af de affaldsstoffer der kommet ved træningen samt når kroppen heler sig selv.
Så derfor er det en rigtig god ide at gå, cykle eller endda lunte en lille tur eller lave en sport der ikke overbelaster de muskler der allerede er ømme.
Ligeledes er det vigtigt du indtager både væske og mad i sær i form af protein og kulhydrater da disse er hovedingredienserne til at opbygge muskulaturen igen.
Som aktiv sportsudøver kan det ikke undgås at man af og til starter sin træning op før muskelømheden er helt forsvundet, men gør man det efterfølgende mange gange og jævnligt på en meget belastet krop, ja så er der risiko for at der opstår overbelastningsskader i form led smerter, muskelkramper og i værste tilfælde belastningsbrud i knoglerne.
Så derfor er restitution ligeså vigtig som træningen selv for at opnå et bedre resultat og en sundere krop.